x 
Inloggen
A- A A+

De nieuwste versie van PRO-GEN - versie 3.22 - is te downloaden van de PRO-GEN website. Met deze versie is PRO-GEN weer helemaal geschikt gemaakt voor Windows 10. Toch hebben de makers kans gezien PRO-GEN te verbeteren en enkele nieuwigheden in het programma te bouwen. Vanuit het PRO-GEN Hoofdmenu is via de keuze 'Documentatie' > 'RELEASE.PDF' een overzicht op te roepen van alle wijzigingen die in deze 3.22-versie zijn verwerkt. Hieronder noemen we de voornaamste.

Cirkeldiagram met achtergrond
Bij de vorige update van PRO-GEN werd een cirkeldiagram geïntroduceerd met wimpels. Nu wordt dit geheel verfraaid met een vijftal achtergronden waaruit u kunt kiezen. Hoe werkt dit? Kies vanuit het PRO-GEN hoofdmenu voor 'Kwartierstaat' > kies een persoon als proband > kies als soort uitvoer 'PDF cirkeldiagram'. Het menu 'Instellingen' dat verschijnt vraagt nu op de tweede regel om een 'Cirkeldiagram achtergrond'. U kunt kiezen uit 'geen achtergrond' en een vijftal thema's waarbij u voor de 'getekende boom' moet letten op het aantal generaties dat per blad wordt weergegeven (vijf of zes). De rest van de werkwijze is ongewijzigd. Het cirkeldiagram met achtergrond toont altijd de wimpel-variant ongeacht de instellingen in het menu 'Cirkeldiagram-opties' dat op enig moment voorbijkomt. Dat heeft te maken met de leesbaarheid. Er wordt over nagedacht om in een toekomstige PRO-GEN versie uw eigen afbeelding te kunnen gebruiken als achtergrond.

Cirkeldiagram met getekende boomCirkeldiagram met boom in zomertooiCirkeldiagram met boom in wintertooi


Mooiere schema's op internet
Voor de weergave van internet-teksten maakt PRO-GEN nu gebruik van de UTF-8 tekencodering. Alle lettertekens, cijfers en andere leestekens zijn vastgelegd in een digitale code. Aanvankelijk was die code erg eenvoudig. Er konden maar 255 verschillende tekens worden weergegeven (Extended ASCII). Dat gaf met name problemen met accentletters in andere talen. En helemaal waren andere schriftsoorten, anders dan onze Latijnse letters, een probleem. Daarom zijn er internationaal afspraken gemaakt om alle bestaande schriftsoorten op universele manier in digitale vorm te gieten, de zogeheten 'Unicode-tekens' of officieel de tekens volgens de Universal Coded Characted Set (UCS). Hoewel met UCS meer dan een miljoen tekens gecodeerd kunnen worden, wordt maar gebruik gemaakt van een zeer beperkt aantal van de mogelijkheden. Er zijn verschillende standaarden in omloop, maar de meest toegepaste daarvan is een code die bekendstaat als de UTF-8 code. Wie het naadje van de kous wil weten kan via Google z'n lusten botvieren. Maar wat betekent dit nu voor de gewone PRO-GEN gebruiker? Wel, UTF-8 zorgt voor een veel mooiere weergave van de blokschema's die we zo graag hanteren bij onze stamboom-presentaties. Onderstaand plaatje laat het verschil zien tussen oud (links) en nieuw (rechts).