PRO-GEN op een 64-bits besturingssysteem

Dit artikel is achterhaald door het beschikbaar komen van PRO-GEN versie 3.20 en hoger.

32-bits of 64-bits?
Heb ik nu een 32-bits of een 64-bits besturingssysteem?
Om deze vraag te beantwoorden, klikt u linksonder in het scherm op de "Startknop" en klik met de rechtermuisknop op "Computer" en kies met de linkermuisknop voor "Eigenschappen". In het verschijnende venster ziet u informatie over uw besturingssysteem waaronder de informatie of het 32-bits of 64 bits is.
32-bits
PRO-GEN draait prima op alle 32-bits besturingssystemen. Dus ook op de nieuwste Windows besturingssystemen zoals Windows 7. De enige voorwaarde is dat u met de nieuwste versie van PRO-GEN werkt. Dus minimaal inclusief aanvulling 18.

64-bits + DOSBox
Heeft u een 64-bits besturingssysteem, dan werkt PRO-GEN niet meer als vanouds. Er is wel een oplossing om dat wel voor elkaar te krijgen. Voordat u PRO-GEN gaat installeren is het nodig om het hulpprogramma DOSBox te installeren. Dit programma is gratis en te downloaden van de website http://www.DOSBox.com. Klik daarvoor op "Downloads" en vervolgens voor onder de kop "DOSBox" voor "Windows 0.74 win32 installer.exe". Sla dit bestand op op uw bureaublad. Na downloading dubbelklikt u op de aangemaakte snelkoppeling en de installatie zal starten.

Nadat u DOSBox hebt geïnstalleerd, kunt u nu PRO-GEN installeren (dus niet de oude map PG30 naar uw nieuwe computer kopiëren!). Ga voor de nieuwste versie van PRO-GEN naar de website van de makers http://www.pro-gen.nl/nlhome.htm en klik aan de linkerzijde op de knop "File downloads" en kies voor het eerste of het tweede bestand in de opsomming. Na de installatie kunt u via "PRO-GEN hulpprogramma's" en "Overige" en "Registratie" uw registratiegegevens en code invullen waarna u een volledige werkende versie hebt.

PRO-GEN starten
Als u vanaf nu PRO-GEN via de daarvoor aangemaakte icoon op uw bureaublad start, zal PRO-GEN allereerst op de achtergrond DOSBox opstarten. Met de toetscombinatie Alt-Enter kunt u weer als vanouds naar een volledig scherm. Opnieuw Alt-Enter gaat u weer terug naar de vensterweergave etc.

Back-ups terugzetten
Via "PRO-GEN hulpprogramma's" en "Back-up/Restore" en vervolgens "Restore alles" kunt u uw genealogisch bestanden weer terugzetten.

De nieuwe situatie
Het werken met DOSBox kan, maar dat geldt niet voor iedereen, werkt trager dan u gewend was. Dat geldt eigenlijk alleen voor de wat grotere bestanden (dus met veel records).
Dit geldt mogelijk vooral bij het selecteren en sorteren.
Ook is het niet meer mogelijk om bij uitvoer lange bestandsnamen te gebruiken. De maximale lengte is dan 8 tekens gevolg door een punt en dan nog 3 tekens voor de extensie. De regel 8.3. Dus een uitvoer van een cirkeldiagram wordt dan ""jansen.pdf" (binnen 8 tekens) en dus niet "Cirkeldiagram van Jan Jansen.pdf, want te lang.
Ook is knippen en plakken niet meer, via clipboard van Windows, mogelijk. Deze mogelijkheid kan ondervangen worden door het gratis programma PhraseExpress te vinden op de website http://www.phraseexpress.com. Dit knip- en plakprogramma kunt u ook gebruiken in andere programma's zoals tekstverwerkers etc.

PhraseExpress
Voordat u met PhaseExpress gaat werken, moet u even een paar instellingen aanpassen.
1. Start PhraseExpress (kan eventueel ook via icoon in systeemvak) en kies voor "Settings". Kies in het venster in de menubalk voor "Tools" en daarna voor "Settings"en vervolgens onderaan voor "Paste Method". Plaats een stip voor de regel "Paste text via keystroke simulation ("key-by-key")" en plaats een stip bij "Key-by-key Text insertions mode" bij "Sendkey".
2. Kies vervolgens in kolom "Options" voor "Delays".
Verplaats de schuifregelaar bij de eerste regel bij "Key-by-key pasting speed:" op 10 en verplaats de schuifregelaar bij volgende regel "Paste delay" op 70.
Klik op OK om deze instellingen vast te leggen.

Enkele belangrijke zaken
Als u  voor het maken van een back-up in PRO-GEN een USB-stick of USB-externe schijf gebruikt, moet deze aangesloten zijn voordat u PRO-GEN start.
o    De functie "Toon gekoppeld bestand via Windows" (bereikbaar via Alt-F1) werkt niet vanuit DOSBox.
o    Verder is het niet meer mogelijk om PRO-GEN twee keer te starten.
o    Installeer PRO-GEN in de voorgestelde map PG30, dus C:\PG30. Het installeren in bv. C:\program files levert alleen maar grote problemen op.
Wanneer u in de toekomst PRO-GEN wilt de-installeren, verwijder dan niet zondermeer de map C:\PG30, maar ga via de Windows startknop naar het "Configuratiescherm" en kies voor "Software", aldaar klikt u op de regel "PRO-GEN etc." en kies voor "Verwijderen".

PGGG - Helpdesk