Kan niet meer muteren ...

Vraag:
Plotseling kan ik in mijn PRO-GEN-bestand niet meer muteren.

Antwoord:
Normaal wordt een bestand geopend als "lezen & schrijven", zodat er personen toegevoegd en gewijzigd kunnen worden.
Als bij het openen van een bestand de status "Alleen lezen" verschijnt dan is een van de volgende zaken aan de hand:
1. Het programma is nog een demo-versie.
    Dit is te zien als er rechtsboven in de blauwe balk het woord DEMO staat.
    In dat geval zijn de registratiegegevens nog niet (goed) ingevuld.
    Neem in dat geval de brief die bij de cd zat en vul de registratiegegevens LETTERLIJK in. Als er 1 letter anders is dan op papier, zal het niet werken en blijft het programma zich als een demo-versie gedragen.
2. Het programma is gestart met de /RO optie.
3. Het bestand is al door iemand anders geopend (zo kan je via een netwerk met meerdere mensen in een bestand kijken).
4. De schijf waarop het bestand staat is schrijf-beveiligd (schuifje van diskette open, bestand op cd-rom )
5. Een onderdeel van het bestand is als "alleen lezen" gemarkeerd op de schijf. Dit gebeurt vaak als er via een cd-r gekopieerd is, want dan worden de bestanden door de software waarmee ze op cd-r gezet worden als "Alleen-lezen" aangemerkt. Daarna, bij het kopiëren naar de PC, blijft dan dat 'alleen-lezen' aan staan. U kunt dat eenvoudig oplossen via "START", "Uitvoeren...." en dan in te typen:
 ATTRIB -R C:\PG30\*.* /S
 Daarbij is ervan uitgegaan dat u PRO-GEN in de directory C:\PG30 hebt geïnstalleerd.
De oorzaak is meestal nummer 1 of 5.